layout

Thursday, September 29, 2011

udang gulai daun kesum

sesi cuti2 dah hbs dh...
dh kembali ke penang jd suri rmh separuh masa plk..
kne bg berasap gk la ckt dapur lps dah jadi isteri ni..
hr tu bt udang gulai daun kesum,masak sama2 ngn hubby..
ni resepi dia la...guna rempah gulai cap bunga ros..
beli kt terengganu hari tu sbb hubby ckp rempah plg best, xde jual kt negeri lain


udang gulai daun kesum.. lauk favourite my syg..


bahan nak buat gulai ni ialah seperti di bawah.hehe







1 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
santan,
kerisik,
udang 6 ekor
daun kesum
cili 2bijik je kami guna
secawan air
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
utk di tumbuk-
2 sudu besar cili giling,
bawang merah 4 ulas,
bwang putih 3 ulas,
kunyit hidup
halia
lengkuas,

cara2
tumis cili giling bersama myk masak hingga wangi
kemudian masukkan bhn2 yg ditumbuk bersama rempah gulai,
air asam jawa dan grm secukup rasa
masukkan udang, gaul rata
tambah air keudian kacau
masukkan santan hingga mndidih kemudian masukkan daun kesum dan lada..
siap..




yg ni klu org ganu panggil mati air. klu kelantan plk mati awah.hehe


dah hmpir siap dh


siap utk di mkn,,
mkn ngn jantung psang cicah budu..
nyum2..

7 comments:

EmbunRosaliza said...

Wah menjadi dengan jayanya popup window.

rajin adik akk msk2, sedap nmpk menu baru tu, agaknya cap ros tu popular cam cap org terbang kut

alla said...

@ sis rosa - atas tunjuk ajar sifu blog..
stakat ni rjn lg la, lps2 ni hrp2 lg rjn..
alla pun xthu sama ke x.. en.rock ckp cap bunga ros ni plg best

lina_pg said...

Nak order rempah bunga rose sedozen..brp hengget tuh satu..
kalau dpt free lagi bagus wakaka..
dap2 la karu udang daun kesum tuh..
cakap kat en.rock tuh pulut ikan kering bila jadi?wakaka..

Adry@Daun said...

as salam alla,
Oleh krh bhn utamanya udang, abe taknak komen pasal sdp ke tdk tp habaq kat en rock tu, awah kari timbang kat pasar Siti Khadijah lg best.

alla said...

@ sis lina - yg dlm gmbr tu rm1 je satu.. hehe, nnt kmi blk tganu kmi beli utk promosi..
mmg sdp...
nnt bg dia jwb kt chat box..hehe

alla said...

@ a.adry - wsalam.. lps bt udang kmi buat ikan patin plk 2,3 hr lps tu..hehe.. nnt nk boh dlm n3
hehe, alla xthu plk yg kt pasar siti khadijah tu mcm mane.. nk kne try gk ni..

ezzyra said...

sdapnya...nnti boleh masak kt aku plak..