layout

Saturday, March 17, 2012

jakarta & bandung day 1

12-15 march 2012- 6.30 am keluar dari rumah utk ke airport..
flight pkl8.50am tp sebab penerbangan internasiaonal kena chek in 2jam awal dari waktu berlepas..
perbangan penang ke jakarta ni ambil masa lebih kurang 2jam 35minit.

pesawat kmi- air asia indonesia.

kalau nak melancong ke luar negara pastikan bawak pen.
sebab dalam flight nanti nak kena isi borang.

pre book meal..
menu nasi lemak, percuma air mineral(kecik je,sekali sedut pn boleh habis)
makanan ni booking awal lg sebelum terbang..
kalau booking awal harga dia murah sikit dari beli masa dalam flight
tq so much to sis lina sebab belanja kmi.

Jakarta international airport Soekarno Hatta
waktu di indonesia lewat 1jam dari waktu malaysia.
kami sampai di jakarta dalam pukul 11.20am waktu malaysia
iaitu 10.20am waktu indonesia..

dari airport kami naik van ke bandung.
pak supir menunggu dari pukul 7am lagi.
perjalanan ambil masa lebih kurang 3-4jam bergantung pada jem teruk atau tak.


berhenti makan jap kat R&R.
kami pilih kedai makan Bakso lapangan tembak senayan jakarta


bakso campur
19K idr = +-RM5

di kiri kanan sepanjang perjalanan kami adalah ladang teh dan sawah padi(padi huma)
tapi tak sempat nak ambil gambar

lebih kurang dalam 3jam 30minit kami sampai ke tempat penginapan untuk 4hari 3mlm..


hotel cermelang.

1mlm 438000idr
3mlm 1314000idr (juta tu)


lepas check in sambil menunggu maisarah bersiap.


posing di depan FO



banyak FO tapi cuma beberapa keping je gambar yang sempat ambil

dah penat ronda terus cari kedai makan sebab perut pun lapar
makan malam di restoren Sangkuriang.
konsep restoren dalam taman.


sis lina bersama puteri2nya


tempat santap.

hidangan makan malam
kat bandung ni ikan gurame sangat terkenal.

gurame bakar.
masa diorg hidang sos kicap dok asing2..
tuang masa ikan masih panas2..
berasap2 ikan ni.. menaikkan lg selera..
ikan gurame ni kalau kat malaysianya ikan talapia.

gurame masam manis.. sedap,isi ikan di potong siap2 pstu baru goreng.


sup buntut (sup ekor)

kailan bawang putih

ayam goreng

sambal belacan dan ulam adalah menu wajib kat sana.

to be continue...


6 comments:

lina_pg said...

Posting time alla problem ni..dari tadi xkuar tetiba dah 11hours dah.
Cam nak pi lagi la..
Tempah baju raya hehehe..

alla said...

bkn prblm tp alla save kt draf.
pg2 td update ckt pstu tertido.
ptg smbung blik pstu trs post.
hehe, en rock chek tket td rm130 kot klu x salah alla dgr td.

lina_pg said...

tiket Pen-CGK kot?date bila?makan jem lagi la..kalau pi ikut jakarta hehehe

alla said...

x tnye plk jakarta ke bandung
dia kalut2 nk g dgr ceramah ustaz azhar.
terbang september nnt..
kalau jakarta mmg mkn jem plk la..

EmbunRosaliza said...

Ayam kampung goreng k tu alla, nampak mcm kecil je tu, bestnya menu kat sana

alla said...

ye kot ayam goreng kmpg.. kt sane mmg ayam goreng biasa2 ni pun famous