layout

Saturday, February 9, 2013

gulai ikan tongkol/aya

assalamualaikum semua..
lamanya tak update blog ni.
nasib baik masih ingat lagi password..
kalau tidak.. naye je...huhu
sekarang ni tak ada mood nk berblog. tu yg tenggelam timbul..
hari ni rasa rajin sikit mai kemas blog, maklum la dah start cuti panjang untuk CNY.
sempat la nak merepek kat sini sekejap sebelum bermalas malas depan tv.
kalau ikutkan hari ni nk buat nasi dagang, tapi macam malas plk.
jadi menu hari ni gulai ikan aya dgn nasi putih dan ulam + budu je.
jom tengok resepi kalau ada yg berminat nak masak gulai hari ni..


gulai ikan aya/tongkol


bahan:
 ekor ikan aya/tongkol
3keping asam jawa
air secukupnya

potong ikan aya.
masukkan dlm periuk bersama asam keping dan air
air melebihi paras ikan.
masak dengan api sederhana hingga air tinggal suku periuk.
lagi lama masak lagi sedap

bahan2 kuah:
4sudu cili mesin
7biji bawang merah*
3ulas bawang putih*
1in halia*
1in lengkuas*
1in kunyit hidup* (* di blend)
3sudu besar rempah cap bunga ros
1 kotak santan
3cawan air
3keping asam keping
nisan/gula melaka
garam
sedikit gula
7 biji lada hijau
minyak - untuk menumis

panaskan minyak masak dalam periuk, masukkan cili mesin.
goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan2 yang di blend.
masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai( saya tambah sedikit air untuk jadi kan pes)
masak hingga garing dan pecah minyak.
masukkan 3cawan air, masak hingga mendidih
masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
masukkan air rebusan ikan, asam keping, nisan/gula melaka, garam dan gula.
masak sehingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yg dah dimasak tadi.
renih sehingga kepekatan yg di sukai
masukkan cili padi dan masak agi sekejap dan siap dihidang.

p/s- kalau rajin, mula2 tu tumis dulu bahan2 penumis macam kayu manis. bunga cengkih, buah pelaga
 dan bunga lawang.  
saya kurang rajin sebab tu saya abaikan je bahan penumis tu..hehe


No comments: