layout

Monday, January 16, 2012

pulut mangga thailand

pulut mangga

ni 1st time saya makan pulut mangga.. sedap la jugak.
pulut + 1 biji mangga manis + santan..
mmg lemak berkrim.
yang ni saya makan kat kedai parking giant bayan baru.
kedai siam.. amek oder pun cakap siam..
macam dok kat siam dh ni.. ngn kedai dok pasang lagu siam..
sape2 nak try makan pulut mangga dari thailand boleh la datang cni
harga 1 pinggan rm5.. ok la, sebab mangga dia sebiji besar lak tu.

7 comments:

ayunalisa said...

assalam..pernah makan kt kb mall..eh bkn ko ade skali ke ari tu..?

ezzyra said...

aku penah mkn yg ori jgak...family angkat bawa p mkn kt sempadan thai...x ingt dah nama tmpt 2..

EmbunRosaliza said...

Assalam akk pun teringin sangat nak rasa pulut pauh ni, cari kat rantau panjang tak ada pula yg jual huhu, nak buat seniri tak tau mcm mana sbb belum try lagi

Adry@Daun said...

as salam alla,
Pulut pauh ni mmg makanan biasa bg masyarakat Thailand yg berada di bhgn utara negara tsbt spt di Chiengmai. Info ni dpt drp jiran kita dulu lg. Buah pauh yg digunakan adalah spesis khas utk mkn dgn pulut shj. Bkn blh buh pauh jenis biasa. Buah pauh tu dikenali dgn nama pauh pulut. Rasa isinya lemak manis.. Ada org jual dulu tp org tak minat nk beli sbb ia tak begitu sdp utk dimakan segar.

alla said...

@ sis ayu - rasa mcm x pernah je. korg je kot.. aku xde tu

@ ezzyra - nnt ko try yg cni plk nnt blh thu mane lg sdp


@ sis rosa - wsalam. kt rntau pnjg diorg xde pauh tu kot. tu yg xde jual..
klu akak dh try 1x mst blh buat selalu.. sbb sdp


@ a,adry - wsalam..mmg asal dari sane la ek.. ptt la kedai siam tu jual pulut ni.. pauh dia mmg kene mkn ngn pulut, manis lemak2 gtu, kulit kaler kuning.. besar lak tu. rugi la abe beli, klu x blh buat pulut pauh

ezzyra said...

msti la kt cni lagi sedap...real thailand punya...dah ingt dah nama tmpat 2,wang kelian...nk msuk pon kna pkai ic..

alla said...

kne rasa yg cni dlu.. sbb mmg kedai siam.. org yg buat tu pn mmg siam..