layout

Monday, January 9, 2012

susu masam

ni bukan lemang

dalam bekas tu susu yang telah dikeluarkan dari buluh

zoom sikit.. ni la rupa paras susu masam

susu masam ni makanan tradisional org terengganu.
bubuh dalam budu, macam tempoyak tu. pstu makan dgn nasi.
sekarang ni dah susah nak dapatkan di pasar2 biasa.
Dan hanya dijual pada hari2 tertentu sahaja.
rasanya kat negeri lain takde makanan ni.
kat terengganu pun hanya jual kat kuala berang je
tu pun cuma ada dua org je pengusaha.
1kg susu rm10.

susu masam ni di buat dari susu kerbau yang menyusu 4bulan.
susu ditapaikan selama dua hingga tiga hari di dalam buluh.
rupa paras dia sama macam taufufa..
rasa dia pulak susah nak cite sebab tak boleh nak compare ngn mana2 mknan lain.
lain dari yang lain. saya tak berapa suka..hehe.
tp boleh la makan sikit2 tanda penghargaan susah payah en. rock carikan untuk isteri tercinta dia ni.
mungkin sis lina pg atau en.rock boleh ulas sikit pasal rasa.

10 comments:

Adry@Daun said...

Wow! yg ni sgt rare. Susu masam buatan tradisonal. Abe pn tak tau kewujudannya. Rasa lbh krg dadih yg masam kot.

alla said...

alla pn ni 1st time tgk.
hehe, dadih masam x prnh mkn plk.
en rock ckp rasa dia mmg x sama ngn benda2 lain

AZLINA said...

Assalamualaikum Alla..1st time tengok susu buat mcm ni..terbayangkan macamana la rasanya tu? :))

p/s: maceh sudi dtg blog akak & follow yea!

alla said...

wsalam kak ina.. hehe, tp bau dia tak masam

-sama2...

ayunalisa said...

ingtkn lomang td.. mmg xpnh tgk n rasa..dok ganu 3 taung pong..xdok ore bwk..hihi..

ala2 yogurt la kot?

lina_pg said...

assalam alla, kakna nyer susu masam pun dah menjadi.Tp dok pening nk masak apa ek..selain boh dlm budu.

terima kasih utk en.rock atas ssh pyh cr susu ni n bagi sket kat kami hihihi

alla said...

@ sis ayu - hehe.. silap2 org ganu pn x semua thu kewujudan susu masam ni.
en. rock ckp yoguart x buat ngn susu kerbau.haha

alla said...

@ sis lina - wsalam. hehe, xthu la tu blh buat masak ape.. kt umh ni pn byk lg tu.. x hbs klu buat mkn ngn budu je.. nnt x jadi susu masam dh. jadi susu kulat plk.haha

EmbunRosaliza said...

hahah sabung gelak projek kulat2 pulak heheh. Akk pun tak pernah tgk la susu msm ni,xleh nak imejinla rasanya, susah tu nk dpt susu kerbau

alla said...

@ - sis rosa - haha dh x hbs mmg ada hrpn nk berkulat la.. btl2..mmg ssh nk dpt kn susu kerbau.. susu lembu tu biasa la