layout

Friday, December 23, 2011

5S

hari hari jumaat.. setiap pukul 10-11 pagi department saya buat 5S.
5S ni bersihkan tempat keje macam lap habuk ke vacum ke
supaya sentiasa bersih dan kemas..
ni efect kat PI. PI tu profit sharing..kalau sentiasa bersih dapat banyak la PI.
5S tu ape ek.. lupa dah..haha.. nnt update lain kali plk ape mksd 5S tu


my pc.. dok ngadap dari pukul8 hingga 5.15

laci pertama- stationary

laci ke2- barang personal dan dry food..
macam2 ada..hehe.

laci ke3 - smock dan beg

9 comments:

ezzyra said...

aku ingt ko beli pc td..haha

alla said...

haha.. beli pc jadi cc la umh aku ni..

lina_pg said...

kalau tmpat kakna 6S..kasi up sket(standardize, sort ntah apa menda lagi...)kalau cubicle/lab messy..nnt dapat monkey award hahaha

alla said...

@sis lina - wah.. lagi up S kt sane.
ingt kn tmpt alla je ada S nih..hehe
monkey award?haha.. ok la tu dpt award wpn award sbb hampeh

EmbunRosaliza said...

Assalam alla, besarnya pc alla, mcm nak sam besar yg nisa punya je heheh....canti, bersih n kemas je meja alla, ngadap pc lama 2pun ok lah heheh.

alla said...

6s kat tmpt kakna tu sbb nk atasi perkataan org jepun yg dh buat 5s tu walhal yg omputih bt yg no 6 tu dh termaktub siap2 dh kt dlm 5s tu hehe omputih dengki (rock)

alla said...

yg atas tu en.rock yg coment

@ sis rosa - wsalam kak.. mmg besar pun pc tu. klu blk rmh beza jauh la ngn netbook ni..hehe..
kene bersih sebab tiap2 minggu ada audit. siap bukak laci satu2..huhu

Adry@Daun said...

Screen PC alla sama bsr yg kat opis abe. Guna monitor DELL. Peraturan 5S diperkenal di Jepun pd thn 1980-an.

1. Seiri - Sisih
2. Seiton - Susun
3. Seiso - Sapu
4. Seiketsu - Seragam
5. Shitsuke - Seragam

alla said...

@ a.adry - bg monitor besar2 lg senang nk tdo dpn pc..haha.
a'a btl2 mmg amk cara org jepun la 5s ni wpn cmpany alla dari german