layout

Sunday, December 25, 2011

masak lemak cili padi ikan merah

hari ni memang hari rajin sedunia.
dua kali sehari up date blog.
biasanye seminggu 2,3 kali je update.
nak tayang menu lunch tadi.. masak lemak cili padi ikan merah.
menu lain sayur terung masak sambal resepi dari sis lina pg.
tak up load sebab rupa dia x senonoh..hehe
hancur lebur dah terung tu tapi sedap..
menu tambahan ulam daun pegaga dan budu,
telur dadar hubby yang tolong buatkan. tq b
kebetulan pula hari ni my best friend forever..
mcna dan suaminya dari KL mai jalan2 kat penang..
ajak diorg makan kat rumah..



resepi masak lemak cili padi ikan merah

3 keping ikan merah
santan
2 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
halia sikit je*
kunyit hidup*
12 biji cili padi- campur merah dan hijau*
2 batang serai
1 keping asam keping
garam, gula, aji

blend kan semua bahan2 bertanda *
satu kan dalam periuk bersama dengan santan serai asam keping.
masak dengan api sederhana dan sentiasa kacau.
tambanh kan garam, gula, dan aji secukup rasa.
bila dan rasa ok masukkan ikan..
kacau sekali sekala hingga ikan masak.
siap...

10 comments:

ezzyra said...

teringat zaman aku kt mtrik...popular la msakan cmni kt nogori...

kesian kt aku...hari ni x mkn nasik pon...kdai tutp...waaa

EmbunRosaliza said...

Assalam alla, kaw2 msk lomak cili padi tu, nampak sedap sangat tu, rajin n3 maknanya rajin masak tu heheh, jadi isteri mithali gituuu

alla said...

@ ezzyra - mmg popular kt nogori..
tapi tak pernah lg makan yg asli nogori..

xpe, bkn ke ko ada delivery ke..hehehehe

alla said...

@ sis rosa - wsalam kak. mmg kaw guna santan ori.time rjn ni je lh nk masak ngn update blog.. time mls ape pn x jadi

lina_pg said...

assalam..wah nmpk sedap lemak berkrim tuh masak lemak cili api alla tuh..sedap lawan ngan ulam cicah budu

alla said...

@ sis lina - wslam. dh lama x buat msk lemak cili pdi ni. nsb baik mnjadi.mkn ngn budu mmg terangkat la..

ezzyra said...

*masak lomak cili api....2 la ko,zman2 aku dok nogori dulu xmo p..hahah..
delivery?hahaha..xde delivery dah skrg ni...nk mkn,beli sndiri...

alla said...

@ ezzyra - dh g 1x kt umh kakyu dlu.

ada... benjo..hehe

ezzyra said...

2 rumah kak yu...bukan tmpat aku...kole pilah...

benjo?aik...bila plak benjo ni..?

alla said...

@ ezzyra - ko pernah mkn ke msknn ni kt sane dlu?

burger benjo...buat2 lupa plk.......