layout

Friday, December 16, 2011

pokok pisang kaki

pokok pisang kaki.
gambar jauh sebab snap dari bas yang sedang bergerak

zoom sikit..

gambar ni di ambil masa on the way nak pg great wall..
boleh di katakan rmh2 org kat citu mesti ada tanam pokok pisang kaki.
kalau kat malaysia macam pokok rambutan kot. kat kampung2 mesti ada pokok rambutan
dan kebetulan masa pg melancong kat beijing hari tu musim pokok pisang kaki berbuah..
sempat la amk gmbr pokok pisang kaki yang penuh dengan buah.
tak paham kenapa buah ni diberi nama pisang kaki sedangkan pokok dan buah tak sama pun dgn pokok dan buah pisang @ banana.

buah pisang kaki @ persimmon

5 comments:

Adry@Daun said...

As salam alla,
Pisang kaki ni dpt nama drp nama botaninya iaitu, Diospyros kaki Linn.

alla said...

wsalam.. oo nama botani dia ada kaki..hehe.. dlu mcm x caye org kata tu buah pisang kaki. sbb mcm pelik je nama tu

ezzyra said...

lamnya bru kuar n3 ni...haha

Adry@Daun said...

Yg kaki tu mmg drp nama botaninya tp pisang tu agak pelik sikit. Kalo diorg buh nama tomato kaki ada gak logiknya kan?

alla said...

@ ezzyra - haha.. n3 basi

@ a.adry - btl2.. klu tomato kaki blh di terima jgk.. ni pisang kaki tp tak ada rupa pisang pun.. macam nama main2 plk.